Mini torcik kanapkowy

Czy zdarzyło się Wam, że goście byli już w drodze a wy nadal nie mieliście pomysłu na to czym ich ugościć, co przygotowywać mając zaledwie na to 10-20 minut? A wam się wydawało ze w lodówce pustki? Jest na to rada. Szwedzka klasyka, czyli torty kanapkowe. Bo chyba każdy w domu ma jakiś chleb, kilka warzyw, trochę dodatków jak oliwki, korniszony, kilka plasterków wędliny, tuńczyka z puszki, może krewetki. To wszystko co znajdziecie w zakamarkach swojej kuchni może się wam przydać do zrobienia ekspresowej przekąski, która zaskoczy smakiem i wyglądem gości. A ze trwa jeszcze karnawał, przed nami karnawałowy weekend i jeśli nie macie pomysłu co przygotować na imprezę ze znajomymi to polecam takie wyjście awaryjne. Kilka minut i gotowe. Dodam ze robiłam takie torty i torciki na urodziny córki i swoje do pracy, spotkania ze znajomymi, a nawet przyjęcie ślubne.
A jeśli szukacie pomysłów i inspiracji na karnawałowe przekąski to zajrzyjcie na stronę mojeciasto.pl, gdzie takich propozycji jest mnóstwo.  


Mini torcik kanapkowy
  • chleb tostowy pełnoziarnisty
nadzienie na pierwsza warstwę:
  • łyżeczki kostki do pieczenia "Kasia"
  • krewetki koktajlowe
  • kiełki lucerny
  • cytryna
  • majonez
nadzienie na druga warstwę:
  • twarożek ziołowy
  • ogórki konserwowe albo musztardowe
trzecia warstwa:
  • oliwki zielone
  • kawałek czerwonej papryki
  • łyżka majonezu 
  • łyżka jogurtu naturalnego
dekoracja
  • gesty majonez
  • jogurt naturalny
  • koperek
  • pomidory koktajlowe
  • kolorowa mieszanka sałat
  • cytryna
  • krewetki koktajlowe
  • ogórek zielony
Na rozgrzanej patelni stop "Kasię" i podsmaż krewetki, przypraw cytryną i pieprzem. Ostudź. Kilka odłóż do dekoracji. Z kromek chleba wytnij równe okręgi używając szklanki albo specjalnej obręczy. Można także zrobić tort kwadratowy albo prostokątny. Ogórki musztardowe pokrój w plasterki. Trzecie nadzienie: pokrój drobno oliwki i paprykę, wymieszaj z majonezem i jogurtem.

Pierwszą kromkę chleba posmaruj majonezem. Na wierzchu ułóż kiełki i krewetki. Drugą kromkę posmaruj majonezem i przykryj krewetki stroną z majonezem. Wierzch kromki posmaruj twarożkiem, ułóż na to ogórki. Trzecią kromkę posmaruj również twarożkiem i przykryj ogórki. Drugą stronę kromki posmaruj nadzieniem z majonezu, jogurtu, oliwek i papryki. Przykryj ostatnią kromką. 

Dekoracja. Wymieszaj jogurt, majonez i posiekany koperek. Ogórek zielony pokrój na maszynce do chleba na bardzo cienkie plasterki. Brzegi tortu posmaruje masą. Boki obłóż ogórkami, na wierzch wyłóż trochę mieszanki sałat, cząsteczki pomidorów, krewetki, plasterki cytryny. Jeśli masz czas schłodź  go w lodówce.  Można także jeść bezpośrednio po przygotowaniu. 




Wpis sponsorowany.

13 komentarzy:

  1. Jakie cudne zdjęcia i ten torcik wygląda przeuroczo:-) Zdjęcia naprawdę powalają:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Torty kanapkowe kojarzyły mi się cały czas z okropnym, rozmiękłym przez majonez chlebem i taką w sumie breją.. kojarzyły aż do dziś. Twój torcik jest tak cudowny, że aż muszę pokusić się o zrobienie podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny i śliczne zdjęcia:) Chyba zrobię coś takiego na parapetówkę, wyłożę blaszkę chlebem, napełnię warstwy farszem i pokroję w kwadraciki, będzie więcej :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł, nie spotkałam się jeszcze z torcikiem kanapkowym;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto czasami zaszaleć a szwedzkie strony sa pełne przepisów na torty kanapkowe.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger