Piszinger

Popularny piszinger to szybkie, proste ciasto. Wystarczą wafle, gotowe masy, noc w lodówce i można mieć na deser całkiem dobrą, słodką przekąskę. A czym wafle przełożycie to już wasza słodka tajemnica, i tak zawsze wyjdą pyszne. 



Piszinger
  • 5 wafli (andrutów) lub więcej jeśli ma być wyższy
do przełożenia:
  • powidła śliwkowe lub czekośliwka (u mnie klik
  • gotowa masa krówkowa o smaku ajerkoniaku czyli kajmak
  • masa czekoladowa:
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • łyżka rumu lub spirytusu
polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • łyżka masła
  • zmielone migdały


Do przełożenia wafli użyłam powideł, masy kajmakowej i masy czekoladowej. Przygotowanie masy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Nadal miksując do masy wlewać stopniowo przestudzoną czekoladę, dodać ekstrakt, alkohol, zmiksować aż masa zgęstnieje.  Kremu wychodzi więcej niż potrzeba, więc można zrobić nawet 2 takie piszingery albo zrobić je o wiele wyższe. 
Dolny wafel posmarować masą czekoladą, przykryć drugim waflem, posmarować go powidłami, przykryć trzecim waflem, kajmak, czwarty wafel, masa czekoladowa i przykryć wszystko piątym waflem. Można dać jeszcze jedną warstwę. Całość obciążyć mocną np deską lub książkami i wstawić do lodówki na noc, dzięki temu wafle się nie wygną.
Następnego dnia przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać śmietanę i masło, wymieszać. polewą posmarować z wierzchu wafle. Posypać mielonymi migdałami. Odstawić do ostygnięcia polewy. Pokroić na kawałki.


3 komentarze:

  1. prosty smaczny pomysł na deser:) w pierwszym momencie myślałam, że wierzch jest lekko niebieski:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam, uwielbiam piszingera!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaki dzieciństwa ;) zwany również kajmakiem ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger