Medalion z polędwiczki wieprzowej na chrupkim chlebku

Niedawno pokazywałam wam polędwiczkę wieprzową w cieście francuskim. Dzisiaj to samo danie prezentuje w innej odsłonie, bardziej lunchowej czy jako kolacje albo przekąskę dla gości. Zapraszam na jej niecodzienną odsłonę. 


Medalion z polędwiczki wieprzowej w cieście francuskim na chrupkim chlebku
  • 1 szt ciasto francuskie
  • 1 szt polędwiczka wieprzowa ok 500 g
  • 2 szt kromki chleba typu wasa
  • 8 szt plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 50 g posiekanej kapusty pekińskiej
  • 1 szt cebula dymka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 szt żółtko
  • dodatkowo kilka kromek chleba typu wasa 
  • 75 g jarmużu
tapenada:
  • 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
  • 3 szt filetów anchois
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 szt listki bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
marynata:
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sos sojowy
  • 1 szt liść laurowy
  • 3 szt gałązki tymianku
  • 1 łyżeczka papryka czerwona mielona
  • 1/2 łyżeczki pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 szczypta soli morskiej


Polędwiczkę opłukać i dokładnie osuszyć.
Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Włożyć do niej mięso, obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na min 2 h a najlepiej na całą noc.
Na patelni rozgrzać olej, położyć polędwiczkę i zrumienić przez 2 minuty z każdej strony. Wyłączyć. Kromki chleba zmielić. Obtoczyć w tym mięso. Na desce rozłożyć plasterki szynki jeden obok drugiego, tak żeby zachodziły na siebie, pośrodku położyć polędwiczkę i zawinąć ją w szynkę.
Kapustę pekińską i cebulę drobno posiekać. Ciasto rozwinąć na papierze, położyć na środek kapustę z cebulą, przełożyć na to na środek polędwiczkę zawiniętą w szynką. Ciasto zawinąć dokładnie dookoła polędwiczki. Brzeg ciasta podwinąć pod spód. Ułożyć na na blasze wyłożonej pergaminem. Z resztek ciasta wyciąć dekoracje np listki, ułożyć na wierzchu ciasta. Całość posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 30 minut.Wyjąć i odstawić na 4 minut przed pokrojeniem. Pokroić na grube plastry uważając żeby nie pokruszyć ciasta.
Przygotować tapenadę: bardzo drobno pokroić oliwki, anchois, czosnek, bazylię oraz kapary. Można to zmielić razem. Wymieszać z oliwą z oliwek lub dobrej jakości olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
Każdą kromkę chleba chrupkiego posmarować tapenadą. na to ułożyć po kilka listków jarmużu. Na wierzch położyć plaster polędwicy wieprzowej w cieście. Wszystko skropić oliwą z oliwek lub dobrej jakości olejem rzepakowym.


10 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger