Sałatka gyros z domową przyprawą

Koniec świąt, czas na imprezy sylwestrowe, a potem karnawałowe. Czas na sałatki, przekąski, rzeczy które łatwo się przygotowuje i które zawsze są chętnie zjadane. Taką klasyczną sałatką jest sałatka gyros. U mnie z domową przyprawą, którą tak naprawdę łatwo zrobić zamiast kupować gotowe przyprawowe mieszanki z rożnymi E. Bo to co domowe jest naprawdę zdrowsze. 



Sałatka gyros z domową przyprawą 
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • ser żółty 
  • sos jogurtowy domowy
  • grzanki
  • przyprawa gyros domowa
  • olej rzepakowy
przyprawa gyros:
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej czerwonej papryki 
  • 1/2 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 
  • 1/2 łyżeczki mięty
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy (utłuczona w moździerzu)
  • szczypta soli (ok 1/3 do 1/2 łyżeczki)
sos jogurtowy:
  • 200 ml jogurtu (najlepiej gęsty, który się nie rozpłynie)
  • 1 łyżka majonezu
  • ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonej mięty
  • świeżo mielony pieprz


Składniki przyprawy gyros wymieszać w misce.

Sos. Jogurt powinien być gęsty dzięki czemu nie spłynie na dno sałatki. W miseczce wymieszać jogurt z majonezem, przeciśniętym czosnkiem, miętą, pieprzem do smaku.

Piersi kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać dokładnie z przyprawą gyros. Odstawić na min 1 h godzinę do lodówki, ale można także usmażyć od razu na oleju. Usmażone mięso odsączyć z oleju i odstawić do ostygnięcia. 
Ogórki, paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę porwać na drobne kawałki.  

Sałatkę układać warstwami w przezroczystej misce lub innym naczyniu:
1 - kurczak
2 - ogórki
3 - papryka
4 - warstwa sosu
5 - kukurydza 
6 - pomidory
7 - warstwa sosu
8 - ser starty
9 - kapusta pekińska
10 - grzanki

Tak przygotowaną sałatkę powinno się wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger