poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Chłodnik z botwinki i awokado

Pierwsze ciepłe dni nastały, a z nimi w sklepach pojawiła się pierwsza botwinka. Idealna na najlepszą i najpiękniejszą polską zupę czyli chłodnik. Połączyłam ją z awokado, ogórkiem i rzodkiewką. Lekka, pełna warzyw, aromatyczna. Wraz z nią czekam na lato.



Chłodnik z botwinki i awokado


  • 1 pęczek botwinki 
  • 250 ml  wody
  • pęczek rzodkiewki
  • 400 ml maślanki
  • średni ogórek zielony
  • 1/2 kalarepy
  • awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz świeżo mielony 
  • łyżka soku z cytryny
  • pęczek koperku
  • sól i cukier do smaku




  • Najlepiej najpierw założyć rękawiczki, żeby nie mieć różowych rąk po zakończeniu pracy.
    Botwinkę umyć, następnie kroimy drobno same łodyżki bez liści, a buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i razem z  gałązkami dodajemy do wody. Gotujemy w wodzie z sokiem z cytryny ok. 15 minut tak żeby zmiękła i nie straciła koloru. Odstawiamy do wychłodzenia. Ogórek, rzodkiewki, kalarepę również ścieramy na tarce, koperek siekamy, awokado kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, a całość zalewamy maślanką, dokładnie mieszamy. Wciskamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz cukrem. Teraz zupę wystarczy dobrze schłodzić w lodówce - najlepiej ok. 3 godziny. 



    6 komentarzy:

    1. Ciekawy pomysł i jak ładnie wygląda :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Ja wczoraj zrobiłam tylko bez avokado bo mi nie dojrzało i wyszedł przepyszny, palce lizać!

      OdpowiedzUsuń
    3. Odpowiedzi
      1. bo ja akurat tę zupę wolę bez liści, liście używam do sałatki albo gołąbków. ale można dodać i liście.

        Usuń
    4. pęczek kopru to dla mnie za dużo, jest zbyt koperkowa, ale poza tym pysza i ma przepiękny kolorek!!!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. pęczek to znaczy tyle ile kto lubi. dziękuje.

        Usuń