Santa Maria tex -mex po raz trzeci

Wiem, ostatnio jestem monotematyczna, ale cóż takie jest życie. A to jest trzeci wpis sponsorowany dotyczący przetestowania produktów firmy Santa Maria do kuchni tex-mex. Użyte przeze mnie produkty można zakupić w ich sklepie internetowym.  



Przekładaniec mięsno-kapuściany
  • 500g mięsa mielonego wp-woł
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka musztardy (ostrej)
  • łyżka keczupu (ostrego)
  • jajko
  • 6 pieczarek
  • natka pietruszki
  • łyżka przyprawy do Fajity Santa Maria
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 5 liści kapusty młodej
  • sos do taco łagodny Santa Maria 

Liście kapusty obgotować przez 15 minut. Cebule, pieczarki i czosnek posiekać drobno. Do mięsa mielonego dodać  z cebulę, czosnek, jajko, musztardę, keczup, przyprawę do fajity, bułkę tartą, posiekaną pietruszkę, pieczarki, sol  i pierz. Wyrobić na jednolitą masę.
Podłużną foremkę (keksówkę) posmarować odrobiną oleju, na dno położyć dwa liście kapusty, na to1/2  mięsa, posmarować sosem do taco, przykryć kapustą, znowu warstwa mięsa, na to sos, górę zakryć kapusta. ja na wierzch ułożyłam kilka pokrojonych pieczarek i skropiłam sosem do taco. Wszystko wstawić na 60 min do piekarnika nagrzanego do 180st.  
Sos do taco można oczywiście zastąpić sosem pomidorowym. 




  


Wieprzowina w sosie chilli z salsą warzywną
  • 1kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • główka młodej kapusty
  • czerwona papryka świeża 
  • 2 łyżki przyprawy do burrito Santa Maria 
  • pieprz mielony
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • natka pietruszki
  • sól
  • słoiczek salsy czosnkowej Santa Maria
  • słoiczek sosu do Taco hot Santa Maria 
  • bulion 750ml (lub woda)
  • olej 2-3 łyżki do smażenia

Kapuste szatkuje raczej grubo niz drobno. Łopatkę kroje na kawałki tak jak na gulasz na niezbyt małe kawałki. Rozgrzewam olej wrzucam na gorący tłuszcz mięso, obsmażam, dodaje posiekaną cebule i czosnek, podsmażam, przyprawiam przyprawą do burrito, mieszam i duszę, aż pojawi się fajny sos z mięsa, podlewam bulionem, dodaję liść laurowy, ziele, pieprz i duszę wszystko jakieś 40 minut. Następnie dodaje kapustę do garnka z mięsem, mieszam, dodaję salsę i sos do taco, pokrojoną w kostkę paprykę, przykrywam i dalej dusze aż mięso całkowicie będzie miękkie i kapusta również (ok 30 minut). Jeśli trzeba to w trakcie tego duszenia można uzupełnić sos wodą lub dolać bulionu. Na koniec doprawiam wg smaku pieprzem, solą  lub papryką ostrą i posypuję natką pietruszki.





2 komentarze:

  1. Przypomina mi to moje "inne gołąbki":) Zapewne było smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. hm, ciekawy ten przekładaniec. zresztą oba dania są znakomite ;]

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger